Dørtrin – Dørtærskel, bundstykke og dørtrin er det samme

Dørtrin kan opfriskes på samme vis som trægulve med en afslibning. Her benyttes en gulvslibemaskine eller skrabejern til at fjerne den gamle og slidte overflade, så der kan påføres en ny. Et sådant arbejde udføres ofte i forbindelse med renovering af boligens andre trægulve, så der bliver en helhed i hjemmets gulvflader.

Hvordan afslibes dørtrin?

Et dørtrin har andre navne som ofte bliver kaldt:

  • Dørtærskel
  • Bundstykke

De sidder i bunden af dørkarme og bryder rumdelingen ved at være det nederste af en dør. Når et dørtrin eller en dørtærskel skal friskes op og fornyes, benyttes en lille håndholdt gulvslibemaskine som blidt og behændigt sliber den gamle lak væk. Gulvslibemaskinen kan dog sjældent komme helt ind i hjørner og kanter hvorfor der istedet benyttes et såkaldt ‘skrabejern’. Et dørtrin kan have forskellige former og være bygget op på lidt forskellig måde. For det meste er det en del af selve dørkarmen og bundstykket i denne. Derfor benævnes dørtrin ofte for et bundstykke. Men som nævnt er dørtærskel også en benævnelse som oftest går på dørtrinnet i en yderdør.

Børe bruden over dørtærskel

En tradition er at den nygifte gom bærer bruden over dørtærsklen i familiens bolig. Dette har gennem mange hundrede år været en fast tradition sammen med det at binde dåser efter nygiftes bil samt andre sjove ting.

“Bruden bæres ind over en dørtærskel er en sjov tradition”

Træsorter og dørtrin

Dørtrin er ofte udført i en hård træsort. Dette er simpelthen nødvendigt idet det påføres en del ekstra slitage i forhold til trægulvet. Derfor giver det en rigtig god mening at benytte en hård og slidstærk træsort som kan modstå det ekstra slid der påføres dørtrin. Den hårdeste træsort af alle i danmark og skandinavien er, uden tvivl, eg og egetræ. Eg er det træ som har det stærkeste kerneved og derfor selvsagt det mest slistærke træ man kan få. Derfor giver det god mening at benytte eg som dørtrin, idet det er meget slidstærkt og holdbart. Man kan ofte undres over hvorfor dørtrin ikke er udført i samme træsort som boligens trægulv, men der er en logisk forklaring på dette.

Trægulv og dørtrin i samme træsort

Som en professionel gulvmand oplever man ofte i ældre boliger at trægulv og dørtrin er i samme træsort. Og det har sine konsekvenser. Fyr og fyrtræ er en af de blødeste træsorter vi har, men også en af de træsorter som er mest populære og som fylder mest i de danske hjem. I gamle dage benyttede man fyr og gran til dørtrin, hvor man blot nogle få år efter kan se hvordan slid udhuler dørtrinnet.

NOTE: Vi har netop udført en gulvafslibning i det indre København, hvor samtlige trægulve blev afslebet og efterbehandlet.

En gulvafslibnings opgave i København

Det var 100 år gamle fyrretræsplanker, hvor trappetrin og dørtrin var udført i samme træsort. Vi så her at trappetrinnene var hule, det vil sige at de var mere slidte på midten en ude ved kanterne. Og nøjagtig det samme var tilfældet ved boligens dørtrin. At oprette sådanne dørtrin, er selv for professionelle gulvfolk, en umulig opgave idet det træ som nu engang er slidt væk aldrig vil komme tilbage. Det er dog muligt at udjævne hulningen ved at afslibe de ydere kanter end det midterste af trinnet. Såfremt man har sårbare dørtrin kan det være en god idé at påføre en slidstærk overfladebehandling som kan modstå normalt brug og slid. Her er lak en særdeles god løsning hvor overfladen forsegles og gøres slidstærk. Her findes forskellige laktyper, hvor nogle er mere hårdføre end andre. Ønskes en ekstrem slidstærk overflade, kan der med fordel benyttes en 2-komponent lak. Alternativet hertil er olie hvor træet mættes med en hærdene olie som også skaber en hårdfør, slidstærk og modstandsdygtig overflade.

5.00 avg. rating (100% score) - 1 vote