Gulvafhøvling? – Er der forskel på gulvafslibning og gulvafhøvling?

Gulvafhøvling bearbejder træet  og trægulvet i dybden. Med en stor gulvhøvl bearbejdes gulvoverfladen stille og roligt så høvlspånerne vælter ud. Det er en ret fantastisk proces som kendetegnes af den høvl vi alle har bruge i folkeskolens sløjdtimer. Gulvafhøvlinger er derimod i meget større målestok hvor en meget kraftig gulvhøvl med motor nærmest skræller overfladen af træet. Et godt alternativ til gulvafhøvling er gulvafslibning.

Gulvafslibning er en proces der fornyer dit trægulv

Gulvafhøvling klarer gulvet når en gulvafslibning må give op. Alt om afhøvling og afslibning hos gulvmagasinet.Hvad menes med en gulvafslibning? Gulvafslibning er en proces der foretages når der skal en ny overfladebehandling på et trægulv. Gulvafhøvling og gulvafslibning forveksles ofte, men er to helt forskellige ting. Når der udføres en gulvafslibning bruges en gulvslibemaskine hvorpå der er monteret sandpapir, som i flere processer afsliber og fjerner den gamle overfladebelægning med olie, lak eller andet.

Hvad er forskellen på gulvafhøvling og gulvafslibning?

En gulvafhøvling er en ‘grovere’ proces end en gulvafslibning, og bruges kun i ekstreme tilfælde hvor den gamle overfladebehandling er meget genstridig og svært at få af med en almindelig gulvafslibning. Der bruges en ‘guvlhøvl’ som har en valse med en masse knive som høvler gulvet op til 4 mm ned, hvorimod gulvafslibning som fjerner 0,5 til 1 mm af trægulvets overflade. I langt de fleste tilfælde er en gulvafhøvling nok, når der blot skal fjernes ridser og gammel overfladebehandling.

“Er trægulvet meget hærget med dybe ridser og hakker, eller er gulvet meget ujævn med niveauforskelle så er en gulvafslibning ikke tilstrækkelig.”

Hvordan udføres en gulvafslibning?

En gulvafslibning bruges til renovering af trægulve og gennemføres over en længere periode. Et trægulv afslibes mellem fire og fem gange, med sandpapir med forskellig grovhed. Der startes med at bruge de groveste sandpapir for at fjerne den gamle overflade og komme i dybden, og herefter bruges så en finere og finere sandpapir så den rette finish opnås. Herefter er den nøgne og rene træoverflade klar til en gulvbehandling med:

gulvafhøvling der virkelig gør en forskel, uanset om der er fernis, maling, spartelmasse, skævheder eller andet.Olie
• Lak
• Lud
• Sæbe
• Voks

Det er svært at udføre en fejlfri gulvbehandling

Når det første skridt tages til en gulvafslibning, så er det vigtigt at vide hvordan man bærer sig ad. Det er altid en god idé at søge assistance fra en fagmand idet det kræver professionel hjælp når der skal udføres en fejlfri gulvafslibning. Som gør-det-selv gulvsliber kan man utroligt nemt komme til at dumme sig, uden den fornødne erfaring og det påkrævede kendskab til de maskiner der bruges til gulvafslibning.

TIPS: Brug altid en fagmand til gulvafslibning af dine trægulve, det belønner sig.

Brug altid en fagmand til gulvafhøvling og gulvafslibning!

Gulvafhøvling af et gammelt og grimt trægulv. Her ses en gulvhøvl igang med dagens gulvarbejdeTil billige penge kan der lejes en gulvslibemaskine i større farvehandlere og byggemarkeder. Det frister rigtig mange handymænd til at give sig i kast med egen gulvafslibning, istedet for at bruge en fagmand eller rådføres sig med en gulvsliber. En gør-det-selv gulvafslibning kan være en smertelig og bekostelig affære der i værste fald kan resulterer i et beskadeligt og uopretteligt gulv. De skader der kan opstå ved forkert håndtering, kan komme til at koste mange penge at rette op på, og derfor skal det nøje overvejes. Det er altid en god idé at konsultere et professionelt gulvfirma, som har gulvafhøvling og gulvafslibning  som speciale.