Gulvrenovering – Sådan renoveres dit gamle og slidte trægulv

Gulvrenovering udføres til at forbedre og opfriske et eksisterende gulv så det bliver smukt og slidstærkt på ny. Dette kan ske på forskellige måder, man ofte er det kun gulvoverfladen som må renoveres for at give gulvet et nyt og friskt udseende. Til dette anvendes forskellige gulvteknikker og gulvprocesser afhængig af hvilken stand som trægulvet har.

Gulvvurdering, gulvtjek og gulvrenovering

Det vil altid være bedst at lade en professionel fagmand kigge på gulvet for en vurdering af hvad der er bedst og mest hensigtsmæssig for at udføre gulvrenoveringer på bedste vis. Her benyttes en gulvvurdering som har flere forskellige tjekpunkter som gulvteknikkeren følger, herunder naturligvis en vurdering af gulvets beskaffenhed for at vide om trægulvet, i det hele taget, er egnet til en renovering i form af en gulvafslibning eller en gulvafhøvling. Det kan der naturligvis være meninger om og det kommer også an på træsorten, gulvtypen samt slid og antallet af tidligere gulvafhøvlinger eller gulvafslibninger. Han tjekker følgende:

 • gulvrenovering af forskellig slags. Montering af trægulv, gulvfslibning eller måske gulvafhøvlingOm gulvet er lagt rigtigt
 • Undergulvets beskaffenhed
 • Borebille angreb
 • Råd og Svamp
 • Om gulvet er fastgjort korrekt
 • Træets tykkelse
 • Større svindrevner
 • Om gulvet har sluppet i fer og not

samt en række andre ting. Med baggrund i dette gulvtjek kan det vurderes om gulvet er egnet til en gulvrenovering og man kan også se hvad der er behov for til at rette op på gulvet og eventuelt bringe det tilbage til det oprindelige udseende, såfremt dette er ønsket. Herefter fastslås hvilken gulvteknik eller gulvproces som er nødvendigt for at udføre gulvarbejdet på en håndværksmæssig korrekt måde.

NOTE: En gulvvurdering bør udføres af en professionel gulvmand, – en fagmand.

Hvilken gulvproces er anvendelig til gulvrenovering?

I mange tilfælde er det blot nødvendigt at fjerne den gamle overflade og påføre en ny. I sådanne tilfælde benyttes en gulvafslibning som på en blid og nænsom måde afsliber gulvet og gør det klart til en ny gulvbehandling. I andre og mere besværlige tilfælde er en gulvafhøvling nødvendigt. Det kan være følgende forholds om gør sig gældende her:

 • Niveauforskelle
 • Fernis
 • Fuldmaling
 • Spartelmasse
 • Dybe ridser og hakker
 • Skævheder

samt en række andre ting.

Ekstremt besværlige trægulve

gulvrenovering af gamle og slidte trægulve med olie, lak, lud, sæbe eller voksI tilfælde hvor en gulvafhøvling eller gulvafslibning ikke er muligt til at oprette gulvet og gulvoverfladen, er der kun 1 mulighed tilbage, – nemlig en gulvsanering. Dette betyder en udskiftning af det eksisterende gulv, enten fordi det er for tyndt eller at det er angrebet af borebiller eller råd og svamp. Her er det nødvendigt at brække det gamle gulv op hvorfor det også er muligt at tjekke undergulvet. Problemer der fører til en udskiftning af et trægulv er ofte opstået ved en forkert gulvlægning i sin tid eller at gulvet og undergulvet er behæftiget med fugt af en eller anden art. Ofte er der undladt at lægge en membran eller fugtspærre i tilfælde hvor der eventuelt er krybekælder eller andre luftlommer i undergulvet. Men alt dette kræver en gulvteknisk og byggeteknisk viden og vurdering som kun de færreste er i besiddelse af.

” Der findes altid en løsning når det gamle trægulv skal have nyt og forbedret udseende “

Gulvarbejde kræver træteknisk viden

Træ er et meget specielt materiale som kræver en træteknisk viden for at kunne vurdere skaderne som følge af vand og fugt. På baggrund af denne gulv  igangsættes den helt rigtige gulvrenovering. En gulvrenovering som tager udgangspunkt i træet og gulvspecialistens vurdering.

5.00 avg. rating (100% score) - 1 vote